Pozitivna psihologija in PERMA model ter LEGO® SERIOUS PLAY®

V čem se ekstremno srečni ljudje razlikujejo od »navadnih« ljudi? In, ali obstajajo načini, ki lahko trajno spremenijo naše življenje v (še) bolj srečno?

Profesor Martin Seligman, utemeljitelj pozitivne psihologije, meni, da psihološko blagostanje posameznika, torej sreča, temelji na petih ključnih elementih. Ti elementi so:
P – (Positive Emotion) Pozitivna čustva, E – (Engagement) Angažiranost, R – (Relationships) Odnosi, M – (Meaning) Smisel, A – (Accomplishments) Dosežki

Med prebiranjem literature sem našla ogromno vzporednic med metodo LEGO SERIOUS PLAY in modelom PERMA.

P – (Positive Emotion) Pozitivna čustva:
Dejstvo je, da igranje z LEGO® kockami prinaša veselje otrokom in odraslim. Čeprav so delavnice LEGO SERIOUS PLAY največkrat zelo zahtevne in intenzivne, imajo udeleženci vedno občutek, da se »igrajo« . Kocke sprožijo pozitivne emocije. Barve, oblike kock in dodatki omogočajo posameznikom da gradijo modele, ki so neomejeni v številu kombinacij. S tem se prosto izražajo in ustvarjajo zgodbe, ki izzovejo pozitivne občutke.

E – (Engagement) Angažiranost:
Večina udeležencev delavnic LSP mi ob koncu delavnice pove, da ne morejo verjeti, kako hitro je minil čas. Čas nam hitro mineva, ko se ukvarjamo z dejavnostmi, ki v nas prebudijo občutke angažiranosti. Ko nas stvar pritegne tako močno, da se znajdemo v t.i. »toku«, ko je izziv ravno pravšnji glede na sposobnosti in znanja, ki jih imamo. Angažirani smo, ko se ukvarjamo s stvarjo od katere ne moremo odtegniti misli in večina udeležencev delavnic med gradnjo modelov sploh ne opazi okolice, praktično vsi pa izgubijo občutek za čas.

R – (Relationships) Odnosi
Ko podjetjem prvič omenim LEGO SERIOUS PLAY je pogosto odziv »Aha, to je team building!?«. Moj odgovor je DA in NE. Delavnice LSP so veliko več kot team building, saj na njih rešujemo izzive s katerimi se podjetja srečujejo in ti izzivi so lahko zelo kompleksni in večslojni. Vedno pa je delavnica LSP tudi team building. Kocke posameznikom omogočajo, da se sprostijo, ustvarijo občutek zaupanja. Zaupam sebi, da zmorem graditi in zaupam drugim, da se lahko varno izražam. Udeleženci se lažje izražajo, so bolj odkriti drug do drugega, zato je komunikacija globlja. O kolegih izvejo veliko več, saj metoda omogoča vsakemu, da izrazi svoje mnenje in da je tudi slišan. Posamezniki so pogosto pripravljeni razkriti del sebe, ki ga prej niso želeli deliti z drugimi. Največja vrednost metode je v tem, da udeleženci resnično spoznajo drug drugega, kakšen je njihov pogled na izziv, predvsem pa zakaj imajo kolegi takšen, pogosto drugačen pogled.

M – (Meaning) Smisel
Profesor Martin Seligman v svojih govorih govori o treh vrstah srečnega življenja – »pleasure life«, »good life« in »meaningful life«, pri čemer dolgotrajno na srečo vpliva tretji, to je »meaningful life« . Vsak od nas si želi imeti vpliv, najti smisel in namen, zakaj smo tu. Vsak od nas naj bi bil motiviran, da pozitivno prispeva k svetu. Ljudje želimo pustiti sled, želimo biti upoštevani, predvsem pa si želimo, da naše ideje in dejanja prispevajo k »več in bolje«.
LEGO SERIOUS PLAY udeležencem omogoča, da se izražajo tako kot želijo. Modeli so unikatni, vsak pove tisto kar želi in kar je njemu ključno. Delavnice začnemo z individualnmi modeli posameznikov, ki omogočijo vsakemu posamezniku, da pove svoje mnenje. Iz individualnih modelov se zgradi skupinski model, ki vedno vključuje vsaj enega od ključnih delov vsakega individualnega modela, torej h končni rešitvi prispeva prav vsak od udeležencev.

A – (Accomplishments) Dosežki
Občutek, da smo nekaj dosegli, uresničili zastavljen cilj, ne glede na to kako velik je, nam daje občutek zadovoljstva in sreče. Dosežki nam krepijo samozaupanje in povečujejo samovrednotenje. Velikokrat je že sama pot do cilja tista, ki nas krepi in nam prinaša nova znanja.
Na začetku delavnice nekateri udeleženci dvomijo o svojih sposobnostih gradnje modelov z lego kockami, drugi dvomijo, da je obravnavan izziv sploh možno rešiti. Prvi del delavnice, ki je namenjen spoznavanju veščin LEGO SERIOUS PLAYA in same metodologije je zato ključen za uspešno delo naprej. Udeleženci zelo kmalu spoznajo, da je gradnja modelov precej enostaven proces, da je izražanje preko metafor lahkotno, hitro in zelo jasno. Na svoje modele so največkrat zelo ponosni, najbolj pa so ponosni na to, da so se lahko jasno izrazili na način, da jih drugi končno razumejo. Pogosto so udeleženci tako ponosni na svoj skupni končni izdelek, da ga težko razdrejo. Najbolj ponosni pa so vedno na končno vsebino delavnice, ki je lahko neka konkretna rešitev izziva ali pa so to smernice za prihodnost oziroma razumevanje nekega problema.

Metoda LEGO SERIOUS PLAY zajema vseh pet ključnih elementov modela PERMA. Kocka na kocko posameznikom in organizacijam zato pomaga, da postanejo boljši.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.